Kerken nemen coronamaatregelen voor kwetsbaren, stoelen op 1,5 meter | RTL Nieuws

2022-10-15 05:53:49 By : Mr. Scott Su

De eerste kerken in Nederland nemen maatregelen om hun kwetsbare kerkgangers te beschermen tegen het coronavirus, en richten gedeeltes in waar mensen op anderhalve meter van elkaar kunnen zitten. Volgens het overkoepelend orgaan Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wordt deze stap gezet omdat het aantal coronabesmettingen in Nederland weer oploopt.

Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), dat kerkelijke zaken met de overheid afstemt, heeft vandaag een nieuwe handreiking voor coronamaatregelen gepubliceerd. Het Rijk had de kerken gevraagd om zo'n handreiking te maken om voorbereid te zijn op een toename van coronabesmettingen in de winter.

De kerken hebben veel te maken met kwetsbare groepen, zoals ouderen en eenzame mensen. Het CIO roept bestuurders dan ook op goed te letten op kerkgangers met klachten en stress die aan corona gerelateerd kunnen zijn.

Volgens de handreiking is het verstandig als kerken hygiënemaatregelen treffen, zoals desinfectiepompjes bij de ingang. Daarnaast valt onder het advies ook om looproutes aan te brengen in het kerkgebouw. In de zalen waar ontmoetingen plaatshebben, moet voldoende ruimte zijn. Diensten en vergaderingen zouden ook weer digitaal gehouden kunnen worden.

Het CIO heeft ook strengere en zelfs noodmaatregelen opgesteld. Die gaan pas gelden als de overheid opnieuw met coronamaatregelen zou komen.

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid verhoogde eerder vandaag het alarmniveau: hij zette de zogeheten coronathermometer een standje hoger, van 'laag' naar 'verhoogd'. Die thermometer meet de druk op de samenleving en de zorg. Dit gaat niet gepaard met nieuwe verplichte maatregelen, maar wel met adviezen om de besmettingen te beperken en kwetsbare mensen te beschermen.

Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.